Naturell
Námestie 1. mája 7 | 903 01 Senec | +421 915 626 304
20.10.2015 13:53 vek: 10 yrs
zaradenie: blog

Prečo zaradiť pšeno (proso) do svojho jedálnička?

Pšeno je považované za základnú potravinu v rozvojových krajinách a to najmä preto, lebo výborne zasýti, dodá energiu ale je aj nabité živinami. Prednosťou je jeho vysoký obsah vitamínov zo skupiny B, ktoré priaznivo ovplyvňujú metabolizmus a činnosť nervovej sústavy. Dennú potrebu vitamínu B1 pokryje 100 gramov prosa na zhruba 26 %, vitamínu B3 na 22 %, kyseliny listovej na 20 % a vitamínu B6 na 18 %. V prose nechýbajú ani proteíny a vláknina. Z minerálov a stopových prvkov sú zastúpené hlavne železo, draslík, horčík a zinok. V prose sa nachádzajú aj zdravé tuky. Je bezlepkové, teda vhodné aj pri bezlepkovej diéte.


Chráni srdce

V poslednom období narastá počet ľudí s kardiovaskulárnymi problémami. Proso je preto vhodné aj ako prevencia pred týmito druhmi ochorenia. Obsahuje draslík a magnézium, ktoré znižujú vysoký krvný tlak. Zastúpená vláknina zasa pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi čím taktiež podporuje zdravie srdca.

Je prevenciou cukrovky

Dostatočné množstvo horčíka v organizme vedie k lepšiemu využitiu inzulínu v tkanivách a znižuje inzulínovú rezistenciu. Podieľa sa tak na udržaní stabilnej hladiny cukru v krvi.  100 gramov prosa pokryje dennú potrebu horčíka približne na 26 %.

Eliminuje tráviace ťažkosti

Máte problémy so zápchou, nadúvaním či kŕčmi? Pravidelnou konzumáciou prosa môžete tieto problémy odstrániť, pretože proso je zdrojom vlákniny. Tá napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu čím sa zároveň odstraňujú aj toxíny z tela von. Odporúča sa konzumovať nielen pri zápche, ale napríklad aj pri hnačke a vracaní.

Je prevenciou rakoviny

Denne je potrebné prijať 30 gramov vlákniny. Toto množstvo znižuje riziko ochorení -  aj rakoviny. Podľa odborníkov sa skonzumovaním tohto množstva znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien až o 50 %. V sto gramoch prosa sa nachádza 11 % z odporúčaného denného príjmu vlákniny.

Detoxikuje

Dennodenne sme vystavení škodlivým voľným radikálom. Výbornou formou ochrany sú antioxidanty. Tie sa podieľajú na odstránení škôd napáchaných radikálmi na bunkách a bunky ochraňujú. Viaceré z nich sú zastúpené aj v malých zrniečkach prosa.

Prospieva svalom

Pre svaly je dôležitý horčík, ktorý má okrem iného, schopnosť zabrániť nepríjemným svalovým kŕčom. Zastúpené bielkoviny sa podieľajú na raste a obnove svalovej hmoty.

Príprava prosa

Proso pred prípravou dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou. Varíme v dvojnásobnom množstve vody 1:2. Vodu necháme zovrieť polkou vriacej vody zalejeme pšeno, necháme postáť cca 5 min. scedíme a vrátime k zvyšnej polke vriacej vody, dovaríme do mäkka - kým sa voda vyparí a necháme dôjsť chvíľku pod pokrievkou. Môžeme ho pripraviť na slano i sladko.

Pšeno nájdeme v rôznej podobe. Nielen ako zrno, ale aj ako vločky či kašu.