Chráni srdce
V poslednom období narastá počet ľudí s kardiovaskulárnymi problémami. Proso je preto vhodné aj ako prevencia pred týmito druhmi ochorenia. Obsahuje draslík a magnézium, ktoré znižujú vysoký krvný tlak. Zastúpená vláknina zasa pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi čím taktiež podporuje zdravie srdca.
Je prevenciou cukrovky
Dostatočné množstvo horčíka v organizme vedie k lepšiemu využitiu inzulínu v tkanivách a znižuje inzulínovú rezistenciu. Podieľa sa tak na udržaní stabilnej hladiny cukru v krvi. 100 gramov prosa pokryje dennú potrebu horčíka približne na 26 %.
Eliminuje tráviace ťažkosti
Máte problémy so zápchou, nadúvaním či kŕčmi? Pravidelnou konzumáciou prosa môžete tieto problémy odstrániť, pretože proso je zdrojom vlákniny. Tá napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu čím sa zároveň odstraňujú aj toxíny z tela von. Odporúča sa konzumovať nielen pri zápche, ale napríklad aj pri hnačke a vracaní.
Je prevenciou rakoviny
Denne je potrebné prijať 30 gramov vlákniny. Toto množstvo znižuje riziko ochorení - aj rakoviny. Podľa odborníkov sa skonzumovaním tohto množstva znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien až o 50 %. V sto gramoch prosa sa nachádza 11 % z odporúčaného denného príjmu vlákniny.
Detoxikuje
Dennodenne sme vystavení škodlivým voľným radikálom. Výbornou formou ochrany sú antioxidanty. Tie sa podieľajú na odstránení škôd napáchaných radikálmi na bunkách a bunky ochraňujú. Viaceré z nich sú zastúpené aj v malých zrniečkach prosa.
Prospieva svalom
Pre svaly je dôležitý horčík, ktorý má okrem iného, schopnosť zabrániť nepríjemným svalovým kŕčom. Zastúpené bielkoviny sa podieľajú na raste a obnove svalovej hmoty.
Príprava prosa
Proso pred prípravou dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou. Varíme v dvojnásobnom množstve vody 1:2. Vodu necháme zovrieť polkou vriacej vody zalejeme pšeno, necháme postáť cca 5 min. scedíme a vrátime k zvyšnej polke vriacej vody, dovaríme do mäkka - kým sa voda vyparí a necháme dôjsť chvíľku pod pokrievkou. Môžeme ho pripraviť na slano i sladko.
Pšeno nájdeme v rôznej podobe. Nielen ako zrno, ale aj ako vločky či kašu.